1. Absorția componentelor importante din colostru depinde de timpul de administrare
Colostrul este foarte important pentru conservarea nou-născuților datorită conținutul de imunoglobuline. Cu toate acestea, funcțiile sale nutriționale sunt adesea neglijate.Primirea dozei de colostru și de grăsime imediat după naștere reduce la minim riscul de hipotermie și pierdere în greutate. Alte componente din colostru precum factorii de creștere îmbunătățesc dezvoltarea intestinului, în timp ce mineralele și vitaminele reduc stresul oxidativ și promovează metabolismul.
Nou-născuții ar trebui să primească colostru în primele ore de viață pentru a profita la maxim de beneficiile acestuia. Colostrul este nutrientul bogat în substanțe imunologice de stimulare a creșterii, de reparare a țesuturilor; este un amestec de constituenți diverși, peptide bioactive, lactoză, grăsimi, vitamine, imunoglobuline (IgA, IgG și IgM), lactoferină, peptide bogate in prolină, enzime si minerale (Fe, K, Ca, Mg, Cu, Zn etc)
Aportul acestora este substanțial mai mare în primele ore de la naștere, ulterior scade și variază dramatic în timp.
2. Absorția de colostru ar putea fi o provocare pentru mieii/iezii nou-născuți.
Fătarea dificilă este consum de energie și stres pentru făt și pentru mama. Acest lucru duce adesea la pierderea în greutate, asfixie perinatală sau chiar decesul în cele mai grave cazuri. Clima, instinctul matern scăzut și supraaglomerarea fac contactul cu ugerul și mai dificil pentru un nou-născut, ceea ce duce la întârzierea aportului de colostru. Un miel cu meconiu pe tot corpul înseamnă un travaliu prelungit (stres foarte mare).
Greutatea la naștere este de asemenea un indicator eficient al mieilor slab dezvoltați. (<2 kg). Aceste observații ar trebui să-i determine pe fermieri să asiste la fătări (decesele în primele 48h de viață reprezintă jumătate din pierderi până la înțărcare).
Inaniția la miei este atribuită comportamentului matern și asfixiei perinatale. S-a observat că mieii născuți cu greutate mică (<2 kg) sunt mai predispuși la enterită, septicemie/toxemie.
3. Intensificați șansele aportului de colostru
Pe lângă practicile standard din fermă, cum ar fi lotizarea efectivelor, îngrijirea nutrițională timpurie poate îmbunătăți capacitatea de supraviețuire a mielor/iezilor. Ca booster pentru nou-născuți, Lamboost conține energie din două surse care ajută mielul slab să se ridice și să caute ugerul. De asemenea, vine cu cofeină și polifenoli din ceai. Aceste componente pot stimula termogeneza. Mai mult, cofeina îmbunătățește oxigenarea creierului, limitând riscul de leziuni și afectează pozitiv dezvoltarea cognitivă a nou-născutului.
Un studiu de caz veterinar efectuat în Europa a arătat că Lamboost ajută la scăderea utilizării timpurii a antibioticelor.
Separarea nou-născuților și a oilor de restul efectivului timp de 1 săptămână a avut un efect semnificativ asupra ratei mortalității la miei/iezi. Izolarea animalelor bolnave din turmă ajută indicele de supraviețuire prin reducerea pericolului de transmitere a bolilor infecțioase.